Přivítejte jaro s až 30 % slevami! Zobrazit slevy

Doprava zdarma na objednávky nad 80€
Zboží zasíláme v diskrétním balení
Semena zdarma jako dárek

Konopné vegetariánské maki

Tento text byl původně publikován na webu Magazín Konopí (zdroj: magazin-konopi.cz) a zde ho zveřejňujeme se souhlasem majitele.

Výživné a zdravotně prospěšné konopné semínko se dá krásně přidávat i do tak exotických pokrmů, jako je japonské sushi. Recept na konopné vegetariánské maki sushi zasytí čtyři strávníky a jeho příprava zabere 45 minut. 

Přísady:

  • 300 g rýže na sushi
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce konopných semínek

Zabalení: 

  • plátky řasy nori
  • 1 lžička rýžového octa
  • zelenina podle preferencí – avokádo, ledový salát, naložená ředkev, okurka, mrkev, klíčky červené řepy apod.

Podávání: 

  • ostrý zelený křen wasabi
  • nakládaný zázvor
  • sójová omáčka

Postup:

  1. Rýži několikrát důkladně properte ve studené vodě. Propláchnutí je dobré zopakovat 5–7x, dokud nepřestane odtékat bíle zbarvená voda. Potom rýži dejte do hrnce, přilijte 450 ml vody a nesolte. Přiklopte pokličkou a rychle přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a pozvolna vařte 15 minut bez nadzvedávání pokličky. Po uvaření odkryjte a nechte 15 minut stát, aby mohla odcházet pára.
  2. Rýžový ocet, cukr a sůl zahřejte na plotně, dokud se ingredience nerozpustí. Nechte nálev vychladnout. Uvařenou rýži vyklopte do misky a zalijte připravenou octovou směsí. Promíchejte opatrně tak, aby se rýžová zrnka nepolámala, spíš jen rýži zlehka převracejte. Rozdělte rýži na polovinu a do jednoho dílu vmíchejte 1–2 lžíce konopných semínek. Zeleninu do sushi nakrájejte na tenké proužky. Připravte si také malou misku s vodou a lžičkou rýžového octu pro namáčení rukou.
  3. Na bambusovou podložku položte polovinu plátku mořské řasy hrubým povrchem nahoru. Na řasu rovnoměrně naneste slabou vrstvu rýže s konopným semínkem. Množství rýže upravte tak, aby řasa rýží mírně prosvítala. U jednoho kraje nechte volný pruh (1 až 1,5 cm).
  4. Do středu rýže podélně položte zeleninu podle výběru a vše zarolujte pomocí bambusové podložky. Konce dobře stiskněte a váleček nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé kousky.
  5. Pro obrácené maki sushi obalené v konopném semínku postupujte zprvu podobným způsobem. Na podložku položte řasu a naneste rýži. Tentokrát nenechávejte volný okraj a rýži bohatě posypejte konopným semínkem. Potom opatrně obraťte tak, aby rýžová vrstva byla dole a řasa nahoře. Nasypejte na řasu pár zrnek rýže a potom do středu umístěte zeleninu. Opět stejným způsobem zarolujte a nakrájejte. Připravené sushi podávejte s japonským křenem wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Autor: Kateřina Bednářová & tým Jez konopí

Zdroj: magazin-konopi.cz

Kategorie: Recepty, Všechny články