Zahrádkářův průvodce: Skladování bez rizika degradace

Tento text byl původně publikován na webu Magazín Konopí (zdroj: magazin-konopi.cz) a zde ho zveřejňujeme se souhlasem majitele.

Dobře usušené bylinky si zaslouží ještě lepší skladování. Jak zamezit ztrátě hmotnosti, léčivých a senzorických vlastností? 

Při skladování sušených bylinek včetně konopí je ze všeho nejdůležitější udržení optimální vlhkosti. Dobře usušený rostlinný materiál je vhodné skladovat v důkladně uzavřených nádobách bez přístupu vzduchu.

Udržet stabilní vlhkost je pro kvalitní sklizeň zcela zásadní.

Klasické skleněné zavařovačky s uzávěrem mohou stačit, ale ještě o něco lepší jsou lehké a téměř nerozbitné podtlakové dózy z tvrdého plastu. Jednoduchá technologie zamezí jak vniknutí vzduchu dovnitř, tak úniku pachu ven.

Faktem je, že u špatně skladovaných bylinek dochází postupem času ke zhoršení vlastností. Největší vliv na to má nízká nebo vysoká relativní vlhkost.

Stop degradaci úrody

Například konopí začíná ve velmi suchém prostředí ztrácet své vlastnosti již během tří týdnů. Snižování hmotnosti až o několik miligramů vody denně na jeden gram byliny probíhá už od prvního okamžiku.

Jaká jsou další rizika nesprávného skladování a nedodržení správné vlhkosti?

Ve velmi suchém prostředí (relativní vlhkost pod 50 %) hrozí:

  • ztráta hmotnosti až v desítkách procent
  • degradace léčivých a dalších důležitých vlastností (vůně, chuť)
  • poškození trichomů i celkové struktury

Ve velmi vlhkém prostředí (relativní vlhkost nad 70 %) hrozí:

  • napadení plísní nebo hnilobou
  • totálnímu znehodnocení

Snadné a nezávadné řízení vlhkosti 

Udržet stabilní vlhkost je pro kvalitní sklizeň zcela zásadní. Možností, jak regulovat vlhkost v uzavřené nádobě, je mnoho, ale jen některé z nich jsou stoprocentně nezávadné. Na českém trhu najdete v současnosti dvě značky, jejichž technologie se liší.

Produkty pro obousměrnou kontrolu vlhkosti jsou si v mnohém podobné – jsou stoprocentně netoxické a fungují spolehlivě. Jsou schválené FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) pro potravinářské využití. Používání je opravdu snadné. Pouze se vloží do nádoby se sušinou. Pokud je sklizeň moc vlhká, produkt vzdušnou vlhkost absorbuje, a pokud je úroda přesušená, produkt naopak vlhkost do nádoby uvolňuje.

Rozdíl tkví v technologii a použitém médiu. Zatímco minerální technologie využívá jako udržovací médium citrát draselný a octan (tedy soli kyseliny citronové a octové), základem organické technologie je směs rostlinného glycerinu, želatiny a vody.

Vzhledem k tomu, že dle vědeckých studií tato konkrétní minerální technologie nepříznivě ovlivňuje terpenový profil, rozhodli jsme se detailněji prozkoumat produkt, který využívá technologii organickou.

Rostlinný regulátor

Tento Integra Boost se vyrábí ve velikostech od 1 do 1 000 gramů a v balení po i více kusech. Má dvě hlavní a velmi praktické výhody: Díky použité technologii neovlivňuje terpenový profil uskladněného produktu a k tomu je každý sáček vybaven speciální kartičkou, která vás upozorní, že se snížila jeho účinnost a je třeba ho vyměnit.

Zajímavým doplňkovým produktem sáčků Integra Boost jsou jednoduché indikátory na monitoring aktuální vlhkosti v rozmezí 10 až 60 procent.

Článek vznikl ve spolupráci s týmem growmarket.cz.

Text: Petr Kozák

Zajímá vás více? Spoustu inspirativního čtení najdete ve 12. vydání magazínu Konopí, které je k dostání  v novinových stáncích a vybraných pobočkách České pošty po celé republice. Časopis si lze i výhodně předplatit.
Starší čísla stejně jako to aktuální si můžete pohodlně objednat v internetovém obchodě legalmarket.cz, na webu www.send.cz nebo v elektronické podobě na alza.cz.

Zdroj: magazin-konopi.cz

Kategorie: Pěstování, Všechny články